Blog - prosinac 2006
nedjelja, prosinac 31, 2006
Kao sto smo u jednom od prijasnjih clanaka objavili, otvoren je festival novogodisnjih gluposti. I zbilja, moramo priznati da poslije osam mjeseci bavljenja s piramidiJotima i njihovim ublehama i lazima nismo ocekivali da cemo naici na ovako iznimno tupave "bisere".

Pored gnusnih lazi Semira "primate'l me u emisiju" Osmanagica u vezi nepostojeceg britanskog parlamentarca i obicnog studenta, koji bi trebao da predstavlja ni manje ni vise no Univerzitet Oxford, morali smo se suociti sa umnim izljevima i nasih vrlih studenata iz nekih dalekoistocnjackih islamskih univerziteta. Tako saznajemo da su Bosanci "najpopularniji na kampusu" zbog tzv. piramida. To je jos samo jedan dokaz vize, zasto Srbija i Hrvatska tako efikasno kradu sve nase pjesnike, naucnike i ostale bosanskohercegovacke simbole. Ne samo da ustaski glupani poput Marijana Grakalica, o kojem smo takodjer u nekoliko navrata pisali, bez problema i skrupule prisvajaju BOSANSKE stecke kao toboznji hrvatski proizvod, nego je cijela plejada najvecih pisaca i naucnika zavrsila utudjem okrilju. A zbog cega?

Naravno, najvecim dijelom zbog zestokog nacionalizma i sovinizma sa istoka i zapada. Ali, gledajuci na nasu "elitu", koja se skoluje po Malezijama i nekolicini arapskih zemalja, gdje su diktatori normalna pojava, se moramo pitati, koliko su sami Bosanci u svojoj proslosti i sadasnjosti cinili da ne izgube dignitet, nacionalni ponos i historijsko sjecanje?

Sudeci po ushicenosti nase buduce intelektualne elite glede laznih piramida i blebetanja sarlatana Osmanagica, dolazimo do zakljucka da se Bosni crno pise. Ne zbog tzv. piramida ili kamenih kugli, koje po Ahmedu Bosnicu olaksavaju mokrenje, nego opcenito zbog apsolutno nerazvijenog kriticnog stava nase dolazece naucne elite.

Jer, kakva je to nova naucna elita, ako ne posjeduje zdrav osjecaj sumnje i dobru dozu kritike u mislima?

Kakva je to nova naucna elita, kada do prije tri nedjelje moramo slusati na Radiju 202 u emisiji "Misljen" kako jedan gost-naucnik (misleci na APWR) izjavljuje da su cetiri blogera  "spasila obraz nauke Bosne"???

Mi, APWR, se nikako nismo obradovali kada smo culi da smo bas mi ti, koji spasavaju nauku nase zemlje.

Ako cetiri blogera, od kojih troje bukvalno pojma nemaju o arheologiji, spasavaju ugled nauke nase domovine, onda ne samo da nam se crno pise, nego mi vec odavno i citamo sve u crnom.

Mi smo onda vec odavno u grobnom crnilu, tami....intelektualnom, duhovnom i dusevnom mraku!

Onda i nije neko cudo, nego manje-vise normalna pojava da Bosanci svakih nekoliko godina docekaju nove sarlatane.

Zato i ne cudi, i ne bi trebalo da nas cudi, da Semir "primate'l me u emisiju" Osmanagic nonsalantno servira blesave kvazi-formule u zelji da svoju fasisticki podojenu, protobosnjacku piramidu predstavi kao nekakvu superiornu, opcebosansku zaostavstinu famoznih Prailira.

I prije nego se, dragi citaoci, zapitate, zasto je ovdje naveden tako ostar adjektiv poput "fasisticki", dozvolite da analiziramo zadnju Semirovu pisaniju, pa tek onda odlucite, ko je ovdje lud, a ko se pravi lud, a u stvari gaji apsolutno ne-bosanske i ne-ljudske ideje.

Doticni clanak se nalazi na glavnoj stranici piramidalne sekte i ima naslov "Formula za citanje bosanskih piramida". Napisao ju je Semir "primate'l me u emisiju" Osmanagic. Citirane pasaze su kurzivne, APWR-komentar je podebljan.

Kada sam prvi put obznanio ideju o postojanju prvih evropskih piramida, zazvučala je nevjerovatno. Prijem u stručnim krugovima bio je očekivan: oni koji su otvoreni za nove ideje nisu donosili unaprijed osuđujuće stavove. Oni drugi, konzervativniji, neskloni promjenama, odmah su osudili hipotezu, a autora pokušali diskreditovati. Pri tome su dodali karakterističnu bosansku aromu: uvrede, podmetanja i igre iza kulisa.

Odista je zazvucala nevjerovatno, ta cjelokupna ideja o piramidama, a jos cudnije je bilo, dragi Semire, sto si ti kao prvi u historiji covjecanstva, prvo napisao knjigu o otkricu, pa tek onda krenuo da ga otkrijes. I kako da ti ijedan ozbiljan naucnik da podrsku, kada nisi naveo nijedan dokaz, niti se koristio bilo koje naucne metode. Uostalom, navodis naucnike koji su te podrzali. Ko su ti naucnici? Da nisu mozda ona Grace Fegan, koja se i rukama i nogama ogradila od tebe? Ili je to mozda Chris Muldinger, koji se isto tako grcevito branio da bude doveden s tobom u bilo kakvu vezu. Ili je to mozda sam Bruce Hitchner, koji je bilo toliko razjaren sto si zloupotrijebio njegovo ime na stranicama FNP-e, da je morao da napise opsezan clanak u Christian Science Monitor-u? Ili je to onaj student iz Oxforda, kojeg si pri zadnjoj turneji kroz Veliku Britaniju predstavio kao predstavnika tog univerziteta? Usput, Semire, hvala ti sto nas, Bosance, kitis ovako lijepim osobinama: da podmecemo klipove jedni drugima, da se medjusobno vrijedjamo i da radimo jedni drugima o glavi. Sada znamo, zasto si ti zbrisao prvo za Hrvatsku, pa onda za Ameriku....jer, sto da se ti boris sa Bosancima za Bosnu? To su, bre, zli ljudi. Treba ih sve poklati.

Ali, Bosanci mogu i drugacije, vidis na primjeru APWR-a, koji te je toliko uzdrmao da si kao muha bez glave upao u uzivo prenosenu emisiju Radija 202, "Misljen", i pokazao cijeloj bosanskoj javnosti koliki si papak. I zato i ne cudi, sto nas vrijedjas. Sta ocekivati od prosjecnog papka?

A sad, back to the business: Ko su ti naucnici o kojima govoris?

Autor čuvene izjave da će se “spaliti” zato što BiH ima najznačajniji arheološki spomenik na svijetu je želio da se taj spomenik, po mogućnosti, nikad ne otkrije. Naime, kroz svoju poziciju u državnoj Komisiji za nacionalne spomenike pobrinuo se da zaštićenu zonu nekadašnjeg srednjovjekovnog grada Visoki s mizernih 20x60 metara proširi na polovinu piramide, što je površina trostruko veća od zaštićene UNESCO-ve jezgre Mostara (!), a sve s ciljem da se istraživanja bosanskih piramida zaustave. Pri tome treba imati u vidu da je sjednica Komisije održana u maju 2006., a da je važenje proglašeno retroaktivno od marta. Zašto? Zato što je Fondacija počela s iskopavanjima u aprilu. I, gle “slučajnosti”, Šesnaest otkopnih sondi se najedanput našlo u novoproširenoj zaštićenoj zoni. Praktično sve što se dotada otkopalo. Svi betonski blokovi i zidovi piramide Sunca.

Taj autor o kome govoris, ima slucajno i ime i prezime, a i titulu pravog doktora nauke, koju ti, na zalost tvoju, nikada neces imati. Osim onda, kada se konacno sjetis imena svog mentora (u emisiji "Korak" NTV-Hayata nisi izgledao nesto sigurno, kada si, sav zbunjen postavljenim pitanjem, promucao da se ne sjecas imena svog mentora disertacije). Dakle, tvoje papanske nazive zadrzi za sebe i nazovi covjeka njegovim imenom, toliko svako zasluzuje. Ovdje se radi o dr. Dubravku Lovrenovicu. A to sto je sjednica Komisije konacno spasila ono malo sopstvenog obraza nije nista "naknadno", nego nesto sasvim normalno. Isto kao sto se svaka licenca moze povuci, tako moze i svaka drzavna dozvola biti naknadno proglasena nistavnom. Ili Semir Osmanagic zivi u sredjem vijeku, kada se sve nasljedjivalo s oca na sina?

Ipak, Fondacija je nastavila s daljim iskopavanjima, ovaj put na privatnim parcelama Bosanske piramide Mjeseca i u kompleksu podzemnih tunela. Na scenu onda stupa Federalni ministar za kulturu koji ultimativno traži od Vlade Ze-Do kantona da se istraživanja zaustave.

Naravno da su nastavili sa raskopavanjem i unistavanjem ekosistema. Na primjer na parceli porodice Ihtijarevic, nakon sto je neko sa zlikovackim namjerama spalio ogradu imanja doticne porodice i s time "dao na znak" o kakvim se ljudima u FNP-i (fondaciji nepostojece piramide) radi i da je ponekad bolje ih pustiti da kopaju do mile volje, no da ti nanesu kakvo vece zlo. Jer, porodica Ihtijarevic nije u mogucnosti da sazove komisiju i zabrani daljnja raskopavanja svog imanja. Piramidalna mafija je vec u samom pocetku pokazala, sta je sve u stanju da cini.

Kada ni to nije urodilo plodom, ide se na pritisak malobrojne bh. arheološko-historičarske populacije.

Populacija? Arheolosko-historicarska populacija? Osmanagicu, Osmanagicu...ne radi se o divljaci, niti o nekakvoj ugrozenoj vrsti, nego o ljudima. I to ljudima skolovanijim od tebe. Ali, ne cudi nas, sto ih nazivas populacijom. Jer, zelja ti je da ih istrijebis. Ili da se oni sami istrijebe. Tako i ne cudi, sto si vec na samom pocetku svog teksta spominjao spaljivanje dr. Lovrenovica.

Dvadeset i jedan stručnjak iz različitih gradova potpisuje peticiju za zaustavljanje radova na piramidi Sunca pod izlikom da se uništava srednjovjekovni grad Visoki.

Pa sta drugo da urade, Osmanagicu, no da potpisu peticiju? U ovoj drzavi, kakva jeste, naucnici i nemaju adekvatnije alate da sprijece ublehase poput tebe. U drzavama kao sto su npr. Francuska, Britanija, Njemacka i ostale "normalnije zemlje" bi tipovi poput tebe smjeli samo piskarati po casopisima tipa "Arka" i objavljivati sund-romane tipa "Perry Rhodan". Ovako su tvoje ublehe u Bosni ni manje ni vise no "prijetnja nauci", umjesto da budu "zabava djeci". Za tebe je mozda zastrasujuce sto se pisu peticije protiv tebe?! A za nas je ponizavajuce da vidimo i dozivimo, kako nasim naucnicima nista drugo ne preostade, no da moljakaju da se nauka zastiti od sarlatana.

Pri tome se ispušta iz vida “sitnica” da upravo zbog nebrige tih istih arheologa tog grada odavno nema. Ekspertni tim, kojeg je formiralo Federalno ministarstvo kulture, za takvo jadno stanje je u junu 2006. optužio “nezainteresovanost i dugogodišnju nebrigu odgovarajućih kulturnih institucija, iako su one, s aspekta zaštite i očuvanja ove spomenične cjeline, imale i imaju posebne ingerencije, na koje ne reagiraju na odgovarajući način”.

Nebriga "tih istih" arheologa, tvrdis?! Kao prvo, Osmanagicu, imas li dokaze za tako nesto? I kao drugo: novac iz drzavnog budzeta ne rasporedjuju naucnici, nego politicari. A posto si ti bas onaj, koji je u zadnje vrijeme izljubio skoro sve politicare (barem one sa bosnjacke strane), trebao bi i sam da priznas, da si se vise utrcavao da uspostavis s njima dobre veze, no da sa nasim domacim naucnicima nadjes zajednicki jezik. Lazes k'o zaliven, Osmanagicu, posto i sam ciljas na veliki novac! Pljujes k'o fol po naucnicima sto toboze ne odrzavaju historijsku zaostavstinu, a sam dajes u svojim interviewima na znanje da te interesiraju "ljudi, koji nesto znace". Tacnije, interesiraju te politicari, koji kontroliraju protok drzavnog budzeta, tacnije POREZA!

Kako radovi nisu zaustavljeni, pritisak na Fondaciju se prenosi na međunarodnu scenu. Domaći arheolozi se povezuju s evropskim i dolazi nova peticija, gotovo identičnog sadržaja, kako se negdje u bosanskim brdima uništava srednjovjekovno, arheološko blago. Peticiju potpisuju stručnjaci koji nemaju nikakvog uvida u pravo stanje, ali pokazuju solidarnost sa sarajevskim kolegama. Kao šlag na tortu došla je petnaestominutna “posjeta” prof. Anthony Hardinga Visočkoj dolini koji svoju arheološku titulu i poziciju predsjednika Evropske asocijacije arheologa totalno obezvrjeđuje dijeljenjima izjava kako tamo nema ništa.

"Domaci arheolozi se povezuju"?! Ne bih zelio da se spustam na tvoj papanski rjecnik, ali stvarno seres! Kao prvo, ne radi se ovdje o mafiji, nego o kolegama iz iste strucne oblasti, koji rade u raznim zemljama diljem svijeta. Kao drugo, ti nisi nikakav faktor, pa da se oni moraju "povezati" radi tebe. Sasvim logicno je, da kada na sav glas izgovoris nesto "kolosalno glupo", da ce "jednog dana" neko nesto reci protiv te tvrdnje. Ko ti je kriv, Osmanagicu, kada je tipovima poput tebe u normalnom svijetu rezervirano mesto u sund-romanima i stripovima naucne fantastike. Logicno je da ce se naucnici pobuniti kada primijete, da se drzavni novci obilato trose na ublehu, a  "para nema" kada valja raditi na arheoloski veoma vaznom objektu "Butmiru" ili sacuvati ostatke bogumilske bastine. Samo u Bosni je moguce, da sveta mjesta stare bosanske kulture poput Radimlje sada sluze ustaskim obozavateljima za gradnju perverzih spomenika u "pocast zrtvama Bleiburga". Kao da su Bosanci poubijali ustase i kao se Bleiburg nalazi u Bosni?! I onda se cudis, Osmanagicu, sto se naucnici bune? Pa kad bi ti vidio da ti ustase grade spomenike po svetoj zemlji, prepunoj stecaka, i prevaranti poput tebe se levate po Bosni kao da im je privatna prcija, sta bi ti uradio?

Na jednoj strani su egipatski eksperti: prof. Mohamed Ibrahim Ali, dr. Ali Barakat i egiptolog Lamija El-Hadidi koji su potvrdili da je ovdje riječ o izuzetno važnom arheološkom spomeniku, nakon što su detaljno izučili čitavu lokaciju. Na drugoj strani je Harding, koji predvodi kabinetske stručnjake koji nikada nisu posjetili mjesto istraživanja i koji, snagom svojih titula i pozicija, tvrde suprotno. Kome vjerovati?

Navodis na na smijeh, Semire. Prvi koga si naveo uopce nije profesor, niti je bilo kako ucestvovao u tvom raskopavanju. Ostavio je samo nekoliko slicica iza sebe i nestao bez traga. A to sto si tada pisao da je on docent na jednom egipatskom univerzitetu se kasnije ispostavilo kao ofirna laz. Ovaj drugi po redu, Barakat, je po pismenoj izjavi najveceg zivog arheologa danasnjice, dr. Hawassa, "nema pojma o piramidama". Usput je APWR izmislio ime te njegove naucne metode. Mi je zovemo litopipkanje, posto na cudan nacin svi tvoji naucnici samo dva-tri puta dotaknu kamen i vec vide piramidu ispod zemlje. Pa vama ne treba nikakav senzor! A sto se ove trece tice,  Lamije El-Hadidi, koliko znamo, ona je trebala da analizira vasa famozna "drevna pisma". Nazalost, jedino sto je ostalo iza nje je bila njena tajanstvena cutnja. Ama bas nista nije kazala niti napisala. Uostalom, ni tvoj dr. Barakat nije nikada govorio direktno u mikrofon ili kameru. Ne, to si ti za nas filtrirao, Semire. Dragi nas mr. Bambucha, koji je pipkanjem svjeze iskopane zemlje vidio piramidu i dr. El-Hadidy, koja je bez ijednog izustenog glasa analizirala "drevna pisma", a da nije nista napisala u vezi toga. I ti zbilja zelis da se sada osvrnemo na tvoje tupavo pitanje "kome treba vjerovati"? Halo, zemlja ovdje, zovemo srednji vijek...uvidite konacno da ne lezite na velikoj, debeloj kornjaci! Vjera nema nikakve veze sa znanjem i naucnim potvrdama. Ah, kada smo vec kod naucnih potvrda, jedno pitanje: sta bi sa tvojim naucnim radom, kojeg si prije nekoliko mjeseci najavio, kada si izjavio da ces ga poslati nekim naucnim casopisima i institucijama na analizu? Sta bi od njega? Ili je mozda onaj tvoj saroliki, amaterski DVD-snimak dovoljan naucni dokaz?

Bili smo jako obradovani kada su proljetos geolozi s tuzlanskog fakulteta najavili učešće u istraživanjima. I nemalo razočarani kada su posjetili lokaciju prije početka iskopavanja, a odbili da dođu kada su prvi blokovi ugledali svjetlost dana. Gorak okus iz njihovog preduhitrenog izvještaja kako je to sve geološka (prirodna) tvorevina je ipak bio ublažen korektnim nastupom druge institucije iz Tuzle: Građevinskog instituta (GIT) koji je obavio analize blokova zaključujući da je riječ o “betonskom građevinskom materijalu izuzetnih kvaliteta”.

Naravno, bilo vam je vrlo milo cuti, da ce se vasa budalastina cak i naucno razmatrati. A kada je dosla za vas grozna vijest da nema nista od budalastine, onda se vasa tadasnja naucna perjanica, Nadjija Nukic, toliko razljutila da je, vjerovali ili ne, proglasila press-konferenciju tuzlanskih profesora "ilegalnom"! Kako, jadni ne bili, da bude press-konferencija ilegalna? Ali, to je bio samo pocetak vasih megalomanskih nastupa. Vremenom, kada vam je cak i sam Reis Ceric dao, putem grabljenja maltera mistrijom na Visocici, takoreci "vjerski legitimitet", vi se nise vise drzali nikakvih granica. A sto se jadnih tuzlanskih profesora tice, koga briga za njih, kada svemocni Semirov babo, Muris, ima dobre kontakte sa gradjevinarima iz tuzlanskog fakulteta, pa je brze bolje doslo do prevrtanja unutar njihovih redova i rodila se, opet vjerovali ili ne, naknadna naucna potvrda o "materijalu izuzetnog kvaliteta". Dragi Semire, ako ne znas, i dijamanti su izuzetnog kvaliteta, ali su opet prirodnog porijekla. A i tvrdji su najmanje milion puta od tvojih zamisljenih blokova piramide. Tvrdoca stijene je jedno, vjestacki pravljen blok nesto sasvim drugo.

Kada je ljetos predsjednik Tihić pozvao UNESCO-ve stručnjake da dođu i daju svoj sud o postojanju piramida, desetine arheologa-političara od Londona do Bostona, Zagreba i Sarajeva su urgentno zatražile od generalnog sekretara Macure da stručnjake ne šalje. Čega se oni boje? Materijalnih dokaza koji ce srušiti njihovu sliku svijeta?

Kao prvo: Tihic nikada nije bio "predsjednik" Bosne, posto Bosna nema u svom drzavnom zakonu (barem za sada) mjesta za predsjednika, nego samo tripartitno predsjednistvo. Kao drugo: to sto je Tihic pred dosta ozbiljnim ljudima davao ovakve izjave, samo dodatno potvrdjuje njegovu nesposobnost i cinjenicu da je bivsi maticar iz njemackog grada Bonna bio apsolutno nesposoban za funkcije, koje je obnasao. Doduse, sada je Suljo proslost, tako da nas ne interesira, da li je on bio za tebe, Semire, predsjednik i sta je trabunjao o piramidama. Ipak, sigurni smo da jos uvijek osjecas njegov vlazni poljubac na obrazu, cim pomislis na njega. Steta sto je SDA nokautirana, a Babovci iz DNZ-a ionako nemaju ni moci, a ni muda da se pojave u Sarajevu i kroje kapu pravim bosanskim patriotama. Uostalom, da su procetnicki Babovci na vlasti, ne bi oni izdvojili novac za tebe, nego za sebe i cetnicku bratiju im iz republike svinjske. A ovo tvoje piskaranje o tome, kako je toboze sprijeceno da dodju inozemni strucnjaci u Bosnu mozes objesiti macku o rep. Kada nasi naucnici nisu u stanju da obuzdaju sopstvene politicare, zar ti mislis da cemo povjerovati u tvoje lazi, da su oni uspjeli da po Evropi i ostalom svijetu zaustave dolazak naucnika? Kako mozes samo tako bestidno lagati? Nasi naucnici nemaju ni najosnovnije uslove za rad, a kamoli tolikog utjecaja po svijetu. Zato te i toliko boli ovaj zadnji angazman od strane Evropske Asocijacije Arheologa, posto oni imaju i pare, a i utjecaja. A dovoljno je da se sjetimo kako si, kao pravi pravcati papak, upao u jednu sasvim obicnu emisiju Radija 202 i zatrazio da te prime kao gosta.

Koliko glavobolje ti imas samo od APWR-a, BH Dana i Radija 202? A tek jos i ovi inozemni arheolozi! Pa naravno da onda ti i tvoji sljedbenici naklepate po deset pisama na istu temu, nadajuci se valjda cinjenici da onaj, koji najvise izbrblja u najkracem vremenu ima najvise prava. Ali, ta kafanska racunica ne pali u trezvenom svijetu.


Federalna vlada odobrava 2006. 50.000 KM za istraživanja piramida nakon što su njeni ministri i predsjednik dolazili i uvjerili se da se ispod zemljanih nanosa Plješivice i Visočice kriju ogromne kamene strukture, napravljene ljudskom rukom, a geometrijskog oblika piramide. Međutim, BiH još jednom pokazuje svoju unikatnost. Federalni ministar kulture preusmjerava ta sredstva u kantonalnu turističku zajednicu i šalje ih na sasvim drugu stranu, uprkos protivljenju lokalne zajednice. A da bi pokazao solidarnost sa svojim krugom, ministar traži od Fondacije da ga zvanično pozove da posjeti lokaciju. Kada je taj pismeni poziv dobio, javno izjavljuje da neće doći i kopiju svog pisma šalje poslušnim “Danima” na objavu.

Konacno da si naveo barem jednu, dakako dosta ublazenu, cifru, koja te konacno odaje. U samom startu ove ublehe si govorio da to "nece puno kostati". Cak je i na tvojoj ublehaskoj stranici stojao snimak emisije "Centralni Zatvor", gdje si lijepo govorio, kako sve to nije skupo i kako to nece toliko dugo trajati. Kasnije je snimak uklonjen, a teza o kostanju i trajanju se promijenila u cifre sa vise nula. A sto se tice "poslusnih Dana" o kojima pises, to objesi macku o rep. Onda bi, po tebi, "Dani" trebali biti i nama poslusni, posto je i APWR tamo objavio neke svoje tekstove, a i ne mozemo se pozaliti da suradnja s gdinom. Pecaninom nije izvrsna. Zbilja, nasi novinari su odista veliki profesionalci i kada im se da sansa, oni mogu stosta da ucine. A to isto vazi zasigurno i za nase naucnike. Da njima nasa vlada da 50.000KM, oni bi najvjerovatnije prvo obnovili Zemaljski Muzej i obezbijedili konacno zivotno vazno grijanje. Ali eto, tvoja najnovija drskost u baratanju ovako velikih cifara dovoljno govori o svemu. FNP (fondacija nepostojece piramide) se osilila i dok nas Zemaljski Muzej tiho propada, oni bez ikakve skrupule pisu, kako su za laz i pored svih obmana dobili 50.000KM iz dzepa bosanskih poreznih obveznika. Aferim, dragi nasi "ljudi, koji nesto znacite", kako vas oslovljava uvazeni ublehas Osmanagic. Mislim, naravno, na politicare, posto oni odlucuju gdje ce da ide bosanski novac.

Samo povremeno je bilo pokušaja da se izađe s nekim drugim tezama o našim otkrićima. Primjera radi, asistent profesora Imamovića, ali i Stjepan Ćorić iz Beča govore da su podzemni tuneli koji spajaju piramide zapravo srednjevjekovni rudnici. Moram priznati da su nam dragi takvi stavovi, jer ih vrlo jednostavno možemo pobiti. Ekipe iz tri rudnika (Zenica, Kakanj, Banovići) su se nasmijale na tu ideju, tvrdeći da to rudnici nisu. Geolozi i geofizičari, domaći i strani, su potvrdili da su ovi vještački tuneli stari hiljadama godina.

O.K., sada znamo da se znate i nasmijati. Nego, kako bi bilo da ponudis neki dokaz? Nesto napisano? Neku analizu? Ili je opet na sceni kafanska taktika: onaj, koji se najvise dreci i pravi najgnusnije viceve je kralj kafane i glavni hadzija? A to, sta je tebi drago, a sta ne je, iskreno receno, stvar za vjesanje macku o rep. Ah, jadna macka, toliko stvari sam do sada poslao za vjesanje na njen rep, da ce me tuziti zbog zlostavljanja zivotinja.  Samo, ne zelim da se svedem na Semirov papanski rjecnik pa kazem, neka se njegove tvrdnje nose u....

Kabinetski “antipiramidaši” kao što su Blagoje Govedarica, Zilka Kujundžić, Svetozar Pudarić, Mirko Babić, Gavrilo Grahovac, Ivan i Dubravko Lovrenović, uz potcjenjivanje istraživanja, se svesrdno trude da dokažu da Projektu istraživanja piramida podršku daju samo “bošnjački krugovi”. Pokušavaju ga obojiti samo jednom bojom i tako od njega napraviti još jednu od tema za potkusurivanje u žalosnoj trodijelnoj (nacionalnoj i religijskoj) bh. stvarnosti. Svjesno zanemaruju činjenicu da je Fondacija uvijek isticala da ovaj Projekt nema veze s pojedinim nacijama i religijama već da pripada dalekoj prošlosti na koju svi možemo biti ponosni. Na taj način ovo istraživanje postaje integrativni faktor, ono što nas spaja, a ne razdvaja.

Vidim, pokusavas "ugladiti" rjecnik, pa prave naucnike vise ne naziva "foteljaskim" nego "kabinetskim". Ipak, papak ostaje papak, a naucnik je uvijek naucnik, ma sta dzukele i lajale. A to sto se bunis, kada ti jasno daju na znanje da od tzv. piramide pravis tzv. "bosnjacku piramidu" je stvar normalnog razmisljanja i rasudjivanja.  Sta da pomisle ljudi kada vide, kako se samo bosnjacki politicari veru po brdu i samo muslimanski vjerski lideri posjecuju tzv. piramide i cak prizivaju vjernike na "klanjanje radi piramida". Da necemo mozda kazati "piramide su pravoslavne" ili mozda "budisticke"??? Ali, doduse, morat cemo ti jednu stvar priznati: FNP (fondacija nepostojece piramide) je odista jedna multikulturalna/multireligijska zajednica. A i lijepo ste rasporedjeni: besplatni krampaci su samo i iskljucivo Bosnjaci, a sefovi su vecinom Srbi i Hrvati. Da se zna, ko su "Prailirski" potomci, je li tako, Semire "primate'l me u emisiju" Osmanagicu? Kao sto APWR u svom rjecniku kaze: jedni mantraju i bajaju, a drugi krampaju
piramida @ 02:10 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Zbog ogromne kolicine gluposti u zadnjem Osmanagicevom tekstu, primoran sam postaviti drugi dio analize. Tekst nadovrsava prijethodnu analizu, koja je stala na temi Goran Cakic i njegova najmilija rabota: postavljanje pitanja bez odgovora.

Superupitnik je zakon! Vazno je da se vergla, vergla, vergla....a narod neka krampa i sanja turiste.

Prilikom moje prezentacije Projekta u decembru 2006. na skupu u Švicarskoj, pred oko 1200 naših ljudi, prvi put smo javno objavili kako mi čitamo formulu za volumen (zapreminu) Bosanske piramide Sunca:

 

V = B x H / 3           Volumen je jednak baza puta visina kroz tri

 

Naše tumačenje moglo bi biti i ovako:

 

V = B x H / 3           Visoko (V) je jednako Bosna (B) i Hercegovina (H) s tri naroda

Da li uopce da dam bilo kakav komentar na ovu planetarnu, kataklizmaticnu glupost? Kakva, jadan ne bio, formula zapremine piramide? Ili si se toliko "ufurao" u taj nekakav duhovni svijet da pojma vise nemas, kada je san a kada java? Uostalom, ako je neko prije, (koliko ono bjese 27.000 ili 12.000 godina?), gradio piramide, da li je on uopce mogao unaprijed da vidi da ce, eto biti tri naroda, pa je dobro sto postoji ta formula za zapreminu. K'o fol, "fino ce pasati uz pricu, a i nenama ce biti milo"? S ovakvim mentalnim grcevima mozes mozda zadiviti ljude zeljne domovine i sjecanja na nju, kao sto se cesto nailazi medju dijasporom diljem svijeta, ali ozbiljnije ljude, naucnike na primjer, preko ovakvih mastarija samo nagonis na smijeh...grohotan smijeh!

I kraj godine prolazi u znaku nesmanjenih pritisaka na naše istraživanje. Evropska asocijacija arheologa s Hardingom na čelu napada “Bosanske vlasti” što daju podršku Projektu i izdvajaju sredstva za njega. S obzirom da znam da je učešće bh. vlasti u našem finansiranju samo 10% mislio sam da je riječ o još jednoj podvali Hardinga. A onda sam saznao da se predlaže da Federalni budžet izdvoji Fondaciji 300.000 KM za istraživanje pojedinih sekcija Bosanske piramide Sunca u 2007. Očigledno da je ovaj profesor dobro obaviješten šta se planira u BiH za slijedeću godinu.

"Nase istrazivanje"? Pritisci na njega? "Jos jedna podvala Hardinga"? Kao prvo, da te pitam, na koje brdo mislis kada pricas o istrazivanju? Na Visocicu vise ne smijete, a ostala brda ste rascerupali bagerom vase alternativne kolegice Visnje Dobric iz Hrvatske, koja bi svakome prerezala vrat, da joj pocne krampati po, recimo, Dubrovniku. Ali, takva je bosanska sudbina, da nam sarlatani udruzeni sa prevarantima iz Srbije i/ili Hrvatske sole pamet i poducavajnu nas svemu onome, sto bi mi "trebali i smjeli" da znamo, a ne ono sto stvarno jeste. A da ne pricamo o tvojim "gorskim vilama", koje je predvodio tvoj prijatelj Galib Drakovac iz Nizozemske, gdje zivi od kada je Tuzilastvo Kantona Sarajeva podiglo optuznicu protiv njega zbog pronevjere vise od 500.000KM na stetu jedne firme. Te famozne vile, ako se ne sjecas ili ne zelis da se vise sjecas, su u tananim haljinicama prizivale kraj rijeke Fojnice nekakve "svemirske sile" i pokusavale, po sopstvenoj tvrdnji, da spase svijet od nadolazece kataklizme iz godine 2012. To je, valjda, vase "istrazivanje"? Ali, ne brini, unistili smo mi, APWR, njihovo leglo. Sigurno se Galib Drakovac i njegove Ivanke i Visnje dobro sjecaju nase subverzivne akcije po njihovom yahoo-forumu. U roku od 24h su pobjegli s njega i sve izbrisali. Ali, dzaba im i to, posto smo mi svo njihovo pisanje vec odavno bili arhivirali.

Sada se vratimo tom vasem tzv. istrazivanju: Je li mozda to ono skeniranje tla od strane Amera Smailbegovica, u APWR-u poznatim samo pod kodnim imenom "Slimebag". U samom pocetku je Slimebag bio najveca naucna podrska Osmanagicu, posto je kao jedini i posjedovao titulu doktora nauke i njegovi satelitski snimci tla, koji uzgred receno ne pokazuju nista neobicno, bili su krunski dokaz da se ispod nagomilanog sloja zemlje nalazi kolosalna piramida. Kako je vrijeme izmicalo, a ubleha bila sve jasnija, Slimebag se sve vise distancirao od Osmanagica, a ujedno je pokusavao da popravi svoj ramponirani ugled. Cak je pokusavao da pridobije neke od clanova APWR-a i putem sladunjavih eMailova nam se uvlacio da ne kazem sada gdje.... Dzaba ti sve, Amere, i tebi i tvom "geologu mraku", koji je na jednu stranu k'o fol protiv Semira (putem piskaranja po svom blogu), a na drugu stranu cini sve da tvoju reputaciju podigne na nivo, na kome se nalazila prije tvog piramidalno-satelitskog valcera s Osmanagicem. Zbilja je smijesno vidjeti ljude, koji su se, poput male djece, "popisali i pokakili" do daske, pa sada ne znaju kako da se oslobode sopstvenog izmeta, a da drugi ne primijete smrad, koji iz njihove blizine dolazi? Ne moze se biti pomalo trudan, geoloze mrace, kako ti je fino rekla nasa Stultitija. A mi smo te nekoliko puta pitali, sto ne pises nista o sramnoj ulozi Slimebaga-Smailbegovica? Izvlacio si se, izvlacio...i na kraju dobio APWR-ov gnjev na vrat. Shit happens, kaze se! To isto vazi i u vezi APWR-a. "Da Bog da ti APWR analizirao tekstove", je poznata izjava u tzv. "piramidalnoj sceni".

Moj prijedlog bh. arheološkim oponentima bio bi slijedeći: ako Federalni parlament usvoji ovu odluku želio bih da svih 300.000 KM ode oponentima sa Zilkom Kujundžić i Enverom Imamovićem na čelu i da nam se oni pridruže u otkrivanju piramide Sunca. Povežimo Fondaciju s Federalnim Zavodom za zaštitu spomenika, Zemaljskim muzejom iz Sarajeva, Zavičajnim muzejom iz Visokog, arheologe i historičare s Filozofskog fakulteta u Sarajevu na zajedničkom projektu. Neka taj novac ide na djelomičnu rekonstrukciju kraljevskog grada Visoki, rimske utvrde ispod njega, ilirskog naselja ispod te utvrde i samog vrha piramide na kojoj se nalaze te tri kulture. Naravno, tu je i jedan od ulaza u piramidu i zajedno ćemo tamo ući. A Fondaciju ćemo i dalje finansirati putem donacija i sponzorstava od preduzeća i privatnih lica iz BiH i inostranstva.


Kao prvo, Osmanagicu, lijepo je sto si naveo, koliko je tih famoznih 10% procenata u stvarnim ciframa. Sada znamo da bi dobio i ovih 300.000KM da se nije digla ova stravicna uzbuna, od koje sigurno ne mozes ni mirno da spavas, a kamoli da mislis. Jer, da mozes trezveno da mislis ne bi ni ti, iako imas papanske navike, pokusao da podmitis nase naucnike, da eto prihvate novac, pa se pridruze "otkrivanju piramide". Semire, jadni Semire, nisi na pijaci. A u kafani ionako nisi. U nauci ne vazi pravilo "ko placa, odredjuje i sta ce da se svira". Uz to, to nisu tvoji novci, pa da ti ovdje mozes ikome ista da ponudis. A jos kada procitamo ovo tvoje pisanije u vezi nekakvih ulaza u piramidu, za koje ti znas, onda nam se ne samo vrti u glavi od smijeha, nego smo prinudjeni da u kasne sahate budimo kompletan komsiluk! Uostalom, budimo trezveni, ako ti to vec nisi. Zna se dobro, od samog pocetka tvoje ublehe, da si toliko pametan da znas, da je tek ustolicenje tvoje ublehaske fondacije kao "drzavne organizacije" pravi i idealni otvor prema svim licencama, dozvolama, i sto je najvaznije, parama. Ne samo ovim navedeni, nego onim jos mnogo vecim, sa mnogo vise nula. Ti bi najradije i pozelio da naucnici, zbog opce neimastine, pristanu na ovaj "deal" i prihvate tvoju "velikodusnu ponudu" od 300.000KM, jer bi onda zauzvrat ti imao to famozno "povezivanje". Ali, to samo ti nazivas tako, jer ne radi se o tome. Naprotiv, putem povezivanja bi ti po prvi put gledao naucnicima direktno u oci kao da si jedan od njih i s time bi imao, bez trunke rada i naucne rabote, sansu da im budes ravan. Tek onda bi slijedile pare, brdo para...to je tvoj cilj, Semire. Ako laze koza, ne laze rog! A znamo dobro sta sve trabunjas pri prezentacijama po Visokom. Trazis 20 MILIONA dolara i obecavas nekakve valove turista. Sta su tebi pisljivih 300.000KM, kada vec odavno vidis sansu da se popnes na isti nivo kredibiliteta i ozbiljnosti kao i prava nauka. Jeste da bi sada bio primoran da se odreknes 300.000KM, koje su u pocetku planirane samo za tebe, ali zarad opce uzbune sada moraju ici u druge ruke. Ipak, sta su tih 300.000KM naspram moguceg drzavnog ustolicenja kao organizacije za zastitu historije u Bosni plus sve novcane naknade za tvoj ublehaski i nenaucni rad? Semire, Semire, jeste da si kafanski iskusan, ali si i ovdje napravio racunicu bez krcmara! Usput: nisi u Teksasu, pa se zato kani naziva "oponenti". Barem nasi naucnici nece nikoga tjerati na spaljivanje, niti fizicki napasti kao tvoji sljedbenici prof. Secerovica ili familiju Ihtijarevic.

Dragi profesori, muzejski savjetnici, članovi državnih komisija i novinari

 
Piramide će nas nadživjeti. Za stotinu godina niko se sjećati neće naših imena. Ali, ove kolosalne kamene strukture, koje se nalaze na teritoriji male ali ponosne Bosne, će zračiti pozitivnom energijom prema svijetu. Još jednom Vas pozivam da okupimo skromne bh. potencijale i da ih kombinujemo s potencijalom i znanjem naših kolega iz Egipta, Malezije, Jordana, Hrvatske, Njemačke, Srbije i drugih zemalja u ovom istraživačkom poduhvatu.

Tebe ce nadzivjeti. Samo tebe. A mi cemo ih prezivjeti. A siroto brdo Visocica ce vremenom zarasti. Sto se tvoje pozivitne energije tice, trebao si provesti rat u Bosni, pa da vidis, kako izgleda kada pozitivno razmisljas dok meci fijucu, a granate sakate malu djecu. Da nije bilo pozitivne energije u grudima Bosanaca za vrijeme rata, sada bi ti kopao za "srpskim piramidama" i prizivao genocidnog patrijarha Pavla da ti donese krstacu da je postavis na vrh Visocice. Tipovi poput tebe nemaju pojma o Bosni i koliko snage ima njen narod u sebi.

Za pet godina Bosansku dolinu piramida će posjetiti milion turista. Želimo da BiH vrvi od žamora istraživača, studenata, profesora, volontera, vedrih lica… Turizam će za sobom povući trgovinu, infrastrukturu, ekonomiju, međunarodnu naučnu razmjenu.

Sada gledas cak i u buducnost? Sto bas pet godina? Je li ti toliko treba ili mozes vidjeti maksimalno pet godina unaprijed? Ili ne racunas godine iza 2012, kada, po tvojim suludim teorijama, slijedi smak svijeta? Mozes li nam, onako usput, kazati, kada ce se Bosna otarasiti republike svinjske i Daytonskog Ustava? Uostalom: kada cemo se otarasiti tvoje zablude, tebe samoga i svih onih, koji sa tobom mantraju i bajaju dok Bosanci krampaju?

Ovo je naša zajednička šansa.

Niposto!

piramida @ 02:03 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, prosinac 29, 2006
Procitajte u najnovijem izdanju BH Dana!

Piramidiotizam: Kako je još jednom raskrinkan najpoznatiji bosanskohercegovački "nezavisni istraživač"

U godini koja je na izmaku kosmičku ublehu u Bosnu i Hercegovinu donio je samozatajni biznismen iz Texasa, a njegovom turnejom po Velikoj Britaniji pozabavio se ugledni magazin Science i otkrio da Osmanagić, osim supercivilizacija, izmišlja i imena ljudi, te njihove titule

U izboru za najublehu godine Semir Osmanagić i njegov projekat sa "piramidama" u Visokom svakako zauzima čelnu poziciju bez ikakve konkurencije. Po Osmanagiću je brdo Visočica pored Visokog 12.000 godina stara piramida, a Bosna, zapravo, majka "supercivilizacije", koja je imala svoje pismo, građevine, tunele, kugle, malter koji je također korišten i na egipatskim piramidama i ko zna šta sve ne. Ozbiljni arheolozi, s druge strane, smatraju da se u doba, u koje je Osmanagić stavio neimare spomenute super Bosne, mala grupa lovaca, jedva zagrnuta kožom, borila da preživi u ledom okovanoj Evropi. No, ublehe su u ovoj zemlji naišle na plodno tlo: Osmanagića su podržale brojne državne institucije, fakulteti, ministri, privrednici... a svi oni koji su govorili da u Visokom nema piramida - proglašeni su antipatriotama!

Naivna ambasadoricaSamograditelj Sem posljednjih je sedmica bio na turneji po Maleziji, gdje bogate biznismene mami da podrže njegov kvazinaučni projekat, a Datuk Seri Utama Rais Yatim, tamošnji ministar kulture mu je lično poručio: "Nastavite istraživanje piramida u Bosni za dobrobit čovječanstva?!" A prije tog puta, Osmanagić je bio u Londonu, gdje ga je magazin Science uhvatio u lažima. Naime, ovaj časopis Američke asocijacije za unapređenje znanosti, u posljednjem broju od 22. decembra, pisao je o neobičnoj večeri u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Londonu.


Autor John Bohannon piše o Osmanagićevoj prezentaciji u ambasadi, o iznošenju njegovih luckastih teza, te se čudi poziranju samoistraživača Sema sa našom ambasadoricom u Londonu, Tanjom Milašinović, i to ispred piramidalne torte. Iskusni manipulator je, dakle, uspio i instrumentalizirati još jednu državnu instituciju - Ambasadu BiH u Londonu - i naivnu ambasadoricu Tanju Milašinović.

"Osmanagić, bosanski biznismen, prkosi profesionalnim arheolozima koji njegovu hipotezu o piramidama smatraju potpuno neutemeljenom. Prošle sedmice je Evropska asocijacija arheologa uputila otvoreno pismo bh. vlastima nazivajući Osmanagićev projekat 'surovim poigravanjem sa javnošću koje nema mjesta u pravoj nauci'", navodi Science

Britanski arheolozi su zabrinuti zbog nedostatka kritičkog gledanja na "piramide". "Podrška ovom mnoštvu gluposti se čak uvećala", kaže Richard Carlton, arheolog sa Univerziteta Newcastle, i dodaje: "Ali nemam pojma šta da radim osim da nastavim sa kritikom zasnovanom na razumnim argumentima."

Science podsjeća: "Osmanagić je prošle godine objavio da su brda piramidalnog oblika, smještena nedaleko od Visokog, zapravo strukture koje su navodno napravili pripadnici dotad nepoznate neolitske civilizacije, te je na osnovu toga osnovao fondaciju koja bi se bavila iskopavanjem i eksploatacijom tih brda. Podijeljena bosanskohercegovačka arheološka zajednica se bori da javnost ubijedi da su takozvane piramide jednostavno prirodne tvorevine, ali su Osmanagićeva popularnost i uticaj - paradoksalno - samo porasli. On planira da proširi svoj 'arheološki park', kako bi se 'istraživanja' proširila i na kamene kugle, 'megalite', koje naučnici smatraju predmetom geoloških istraživanja."

Izmišljeni likovi Inače, u Londonu je samouvjereni Osmanagić svoje predavanje započeo tvrdnjom da u svom "arheološkom timu" ima i arheologa sa Oksfordskog univerziteta koji se slaže da se radi o "masivnim strukturama, napravljenim ljudskom rukom". Nakon prezentacije u ambasadi, na internetskoj stranici "Fondacije Bosanske piramide Sunca" objavljeno je da je "Robert Harris, član britanskog Parlamenta, pozdravio značaj ovog otkrića".

"Ne postoji britanski parlamentarac po imenu Robert Harris", kaže član Doma lordova Colin Renfrew, te nastavlja: "a arheolog sa Oxforda je Alex Cartwright, inače student." Oksfordski arheolog Peter Mitchell novinaru Scienca veli: "Gospodin Cartwright nema nikakvu ekspertizu i ni na koji način ne predstavlja Univerzitet." Nasuprot ovom akademskom metežu, većina razgovora u ambasadi se fokusirala na Osmanagićeve tvrdnje da je lokalitet "piramida" samo ove godine posjetilo preko 200.000 turista. Osmanagićeva fondacija je izdala banalno saopštenje tvrdeći da je učešće u finansiranju "piramida" "bosanskih vlasti" samo 10%?!

U ovoj zemlji, koja najčešće liči na legendarnu cvjećaru iz romana Alan Ford, "piramida" se smatra nekom kosmičkom pravdom, a odgovor na razumno pitanje o dokazima za njeno postojanje, izgleda često ovako: "Pa šta mislite, ima li gospe u Međugorju?" Jest i reis ef. Cerić uputio poziv da se klanja da u Bosni niknu piramide, ali Osmangić će, za razliku od Međugoraca, morati pokazati materijalne dokaze, a ne hrpu kamenja kao dosada. U Osmanagićevoj super Bosni bit će berićeta za sve nas, samo ako nas on, podudarajući svjelosne zrake, ili ko zna šta, lično spasi od kataklizme koja nas treba zadesiti 2012. Trebalo bi onda reisa pitati: je li kijametski dan te godine?


Surovo poigravanje s javnošću

Snažnu poruku vlastima i javnosti u Bosni i Hercegovini uputili su putem otvorenog pisma - kojeg Dani objavljuju - neki od najpriznatijih arheoloških evropskih stučnjaka

Mi, doljepotpisani profesionalni arheolozi iz svih dijelova Evrope, želimo snažno protestirati protiv kontinuirane podrške koju bosanskohercegovačke vlasti pružaju projektu promoviranja brda iz okoline Visokog u takozvane piramide. Ovaj projekat je samo surovo poigravanje sa javnošću koja ništa ne sumnja i kojem nema mjesta u pravoj nauci. To je rasipanje ionako deficitarnih sredstava koja bi se mnogo bolje iskoristila za zaštitu dokazanog arheološkog naslijeđa i skretanje pažnje sa stvarnih problema koji svakodnevno pritišću profesionalne bosanskohercegovačke arheologe. - prof. Hermann Parzinger, predsjednik Njemačkog arheološkog instituta Berlin
- prof. Willem Willems, generalni inspektor sa Rijksinspectie Archeologie (RIA) iz Haaga
- dr. Jean-Paul Demoule, predsjednik Nacionalnog instituta za arheološko istraživanje (INRAP) iz Pariza
- prof. Romuald Schild, direktor Instituta za arheologiju i etnologiju sa Poljske akademije nauka iz Varšave
- prof. Vassil Nikolov, direktor Instituta za arheologiju sa Bugarske akademije nauka iz Sofije
- prof. Anthony Harding, predsjednik Evropske asocijacije arheologa i saradnik Instituta za arheologiju na Češkoj akademiji nauka u Pragu
- dr. Mike Heyworth, direktor Britanskog arheološkog vijeća iz Yorka


11. decembra 2006. godine

piramida @ 20:42 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, prosinac 28, 2006
Kako mu ova pogana samohvala nije uspjela u Bosni, pa se cak nije mogao sjetiti imena svog mentora, kada je bio pitan za njega u uzivo prenesenoj emisiji "Korak" sa NTV Hayata, tako nas vrli prevarant Osmanagic sada laze malezijskim medijima u vezi svog nepostojeceg doktorata .

Na stranicama debilne FNP-e (fondacije nepostojece piramide) stoje dva linka u do sada zadnjoj obavijesti i naravno i ovaj put se govori o "ekskluzivnim interviewima" i "velicanstvenom piramidalnom kompleksu".

A mogli bi uz to i navesti "najstidljiviji piramidalni kompleks", jer nikako da ga otkopaju.

To je, ipak, u datom "ekskluzivnom" (hahaha!) interviewu od strane Osmanagica precutano, posto se on fiksirao na odbranu svoga ionako ramponiranog imidza. Dobar glas daleko se cuje, a losi jos dalje. Tako smo gotovo sigurni da nam ublehaska FNP nije dostavila sve informacije iz daleke Malezije.

Jer, sto bi Osmanagic pola interviewa trosio na prepricavanje svojih turistickih pohoda po Centralnoj i Juznoj Americi, dok je "njegov" narod bio izlozen srpsko-crnogorskom fasistickom genocidu?

Sto se mora "nas" vrli istrazivac nadugo i nasiroko pravdati, a usput i LAGATI da ima doktorat na temu Civilizacija Maja, ako je toliko popularan u Maleziji?

Barem tako tvrde nasi vrli studenti sa kojekakvih islamskih univerziteta....

Cijeli svijet skoluje svoju mladez po zapadu, mi, pak, idemo sve istocnije. Takvima su i potrebni razni Osmanagici i braca Sabanovici.

Naravno da je i ovaj put Osmanagic naveo da su Bosanci, pored Baska, najstariji narod Evrope, sto je jos jedan dokaz tvrdnji, da se ovdje ne radi samo o bezobraznoj kradji novca iz dzepa siromasnog naroda, nego i o najnovijoj verziji balkanskog fasizma, koji cilja ka podjeli na "starosjedioce" i "dosljake".

A posto se vrlo dobro zna, cije politicke i vjerske vodje su svojim fizickim prisustvom i govorima dale podrsku ovoj ublehi, nije potrebno dugo razmisljati da bi se dao odgovor na pitanje: cije su tzv. piramide i ko bi trebao da bude "uljez"?

Onaj ko ima piramide, ima i pravo na jedinstvenu historiju, superiornost, prednost u svakom pogledu, apsolutni dignitet i nedodirljivost.

Cisti mahalski fasizam!

Ali, Osmanagicu "primate'l me u emisiju" Semire....napravio si racun bez krcmara!

APWR te nece nikada, nikada ostaviti na miru....progonit cemo i tebe i tvoje lazi do kraja svijeta, do sudnjeg dana, do konacnog kraja....a on je sve blizi.

I isto kao sto Bosmal, najveca zgrada najvece biznis-prevare Balkana, tiho tone u pijesak, tako i ovaj Osmanagicev interview ne pije vode.

Nismo do sada bili u srecnoj prilici da dozivimo da se Semir "primate'l me u emisiju" Osmanagic mora nekome pravdati, a ponajmanje po inozemnim casopisima.

A jos manje po dalekoistocnim casopisima, gdje ljudi nisu u stanju da nadju Evropu na karti, a kamoli Bosnu ili, ne daj Boze, Visocicu.

Da Osmanagic laze od kada je dosao u Bosnu je opcepoznata cinjenica i bio bih dosadan, da sada pocnem da istrazujem, sto on laze i zbog cega?

Pitanje je ovdje, sto se sada u sred Malezije koristi starih, otrcanih i raskrinkanih lazi, koje smo slusali prije nekoliko mjeseci u Bosni i koje su vrijedno prenosili beskicmenjaci od novinara poput Alena Jazica i ostale klape sa visoko.co.ba???

Ili je mozda Osmanagic svjestan da je zrak postao mnogo tanji za njega poslije one kolosalne lazi u Britaniji, da ima podrsku od strane jednog parlamentarca, kao i od jednog predstavnika univerziteta Oxford?

Kada se sabere sva jucerasnja uzbuna u vezi pisma pravih (inozemnih) znanstvenika u vezi bjesomucnog trosenja bosanskog novca u svrhe ove ublehe, stice se dojam da FNP zna, koliko je izgubila i koliko ce jos izgubiti. A znajuci isto tako da profesionalnim arheolozima ne mogu ponuditi kojekakve amaterske video-zapise i tzv. "medjunarodne verifikacije" kao valjane dokaze u korist svojih blentavih tvrdnji, FNP prelazi na jedinu mogucu fazu "samoodbrane od konacnog potopa".

A ona se prosto naziva: medijska pozornost i deranje na sav glas "da smo u pravu i da necemo popustiti".

Kao da je nauka borba izmedju dvije budale, pa nijedan da popusti?

Bilo kako bilo, potrudit cemo se da FNP-i i samome Semiru potpuno nestane zraka i uzivat cemo u gusenju.....zablude!
piramida @ 21:53 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Postovani citaoci.

Ovim clankom otvaramo ovogodisnji APWR-festival novogodisnjih gluposti, provala i prevara.

Prvi ozbiljniji kandidat je trenutacno najnovija budalaska vijest, da su tzv. bosanske piramide po nacinu gradnje i osobinama fundamenata slicne onim pravim, Keopsovim. I kao "krunski dokaz" se nudi jedan inozemni clanak u kome se nijednom rijecju ne spominje Semir Osmanagic i njegova ubleha. Stavise, clanak je potpuno fiksiran na neke naucne teze u vezi Keopsove piramide i nigdje, ama bas nigdje, ne dodiruje temu tzv. "bosanskih piramida".

Sta su tvorci ove iznimno kretenske objave na stranicama FNP-e htjeli da saopce citaocima, nije sigurno ni njima samima jasno.

Ali, kao sto smo vec jucer mogli da primijetimo, u redovima ublehaske FNP (fondacije nepostojece piramide) se desila totalna uzbuna, prouzrokovana pismom svjetski priznatih znanstvenika.

I kao sto su jucer to kriticno pismo poistovijetili sa "peticijom", pa brze-bolje sklepali nekavu izjavu i, kao sto im je i obicaj, popljuvali cijelo znanstvo i znanstvenike, tako je sada zbilja moguce da su i ovaj inozemni clanak o (stvarnim) Keopsovim piramidama u sveopcem bunilu poistovijetili sa svojom laznom.

Stavise, oni ponosno izjavljuju da se historija od ovog momenta pise ispocetka.

Mozda jedino historija Semirove ublehe, posto je ona sada dozivjela potpuni krah i psihicko lomljenje, pa se valja vaditi iz izmeta sopstvene ublehe putem zamazivanja ociju naroda.

Kao npr. kroz navodjenje nepostojecih britanskih parlamentaraca i predstavljanje nediplomiranih studenata kao predstavnika Univerziteta Oxford!

Ili kroz ovo najnovije laganje, valjda u nadi da ce vecina piramidiJota, koji ne govore engleski, taj inozemni clanak prihvatiti kao "dokaz".

Jos malo, pa ce Semir Osmanagic svijetu objaviti da je bosanska piramida vec odavno stvarnost, posto se preko 4.000 godina nalazi....u Egiptu. :):):)
 
piramida @ 10:21 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 26, 2006
Sve informacije o najnovijem Semketovom poklonu, kojeg je on, kao sto mu i dolikuje, samom sebi poklonio, dobit cete na stranicama nase Stultitije .

Uzivajte!
piramida @ 19:14 |Komentiraj | Komentari: 0
Postovani citaoci.

Kao sto je i bilo za ocekivati, kriminogena FNP na celu s Osmanagicem, koja po pravilu najavi i svakog studenta, koji zakoraci na tlo Visocice, je "zaboravila" da iznese u javnost cinjenicu da je podrucje raskopavanja toboznjih piramida posjetio jedan profesor iz inostranstva u pratnji jednog kolege iz Bosne.

I naravno, kao i svaki iole ucen covjek, prvo o cemu se nije mogao nacuditi bila je cinjenica da su oko navodnih piramida nikli cafei kao pecurke poslije kise.

Citat:

I visited the site in August this year as part of a visit to Sarajevo with one of the professors there. My colleague in Sarajevo invited me to come and see this phenomenon so we made our way to the site and climbed to the top of one of the hills which was being referred to as the Pyramid of the Sun. As we climbed the hill we passed, as you would expect, Nefertiti's café and stalls selling little models of the pyramids. I must admit I began to wonder where we were.

Tako se prof. Parker sa nemalim iznenadjenjem upitao, gdje se on uopce nalazi? Na navodnom platou jos navodnije piramide je mogao da primijeti tako pametno birana imena cafea, kao sto su npr. "Nefertitin cafe" i ostale gluposti, koje samo lijeni bosanski mozak, zeljan brze zarade bez puno rada, moze da zamisli.

Dragi moji Bosanci, vi ste ruglo svijeta.

I zavidni i oholi i ljubomorni i lijeni i glupi i tupi.

Ne daj Boze biti medju vama, a imati mozga.

Takav zivot je gori i od smrti.
piramida @ 17:35 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Nema dana, a da nas debilna FNP (fondacija nepostojece piramide) ne "usreci" sa nekom novom informacijom u vezi navodnih piramida. Iako je svakome jasno, da im je zakonski zabranjeno raskopavati Visocicu i da do sada nisu dostavili nijedan naucni dokaz o postojanju toboznjih piramida, kriminalna FNP nastavlja svoj put obmane i zamazivanja ociju javnosti. Tako bez ikakve griznje savjesti i bilo kakvog stida FNP pakuje nekakva raskopavanja i busotine zajedno u milozvucne pojmove poput "interdisciplinarnost" i "geo-arheoloska kampanja". Iako su ovi pojmovi, a pogotovo ovaj potonji, bili do prije nekoliko mjeseci potpuno nepoznati u rjecniku FNP i samog Semira Osmanagica, sada je to odjednom toliko normalno postalo, da je sva ova farsa, zapoceta kao "iskopavanje vec unaprijed dokazanih piramida", sada presla u fazu nekakvih, nauci potpuno nepoznatih,  aktivnosti, koje Osmanagic naziva "geo-arheoloskom kampanjom".

Da li je sektaskim sljedbenicima Osmanagica uopce poznato, da je kampanja, po definiciji, aktivnost u svrhe vrbovanja paznje i podrske javnosti za neku rabotu, pojam ili misljenje?

Kako to da nesto, sto je po FNP-i "naucno", mora biti podvrgnuto nekakvoj "geo-arheoloskoj kampanji"?

Radi li se ovdje o nauci ili o izborima?

A da ne govorimo o samopohvalnim recenicama, koje vrve od naziva "ubjedljivo potvrdjena hipoteza" i "masivna piramidalna konstrukcija".

Zbilja, kao pred stranacke izbore. Svi su naj, naj, naj...samo im treba vjerovati na rijec.

Jedino nam preostaje da pitamo, sto neko toboze naucno istrazivanje mora ubjedljivo da potvrdi neku hipotezu?

Cilj nauke nije ubijediti nekoga u tacnost, nego u datom trenutku covjecanstva dati najadekvatniji odgovor na postavljeno pitanje. Nauka samu sebe revidira i poboljsava. Nauka ne tezi da ubijedi bilo koga, a ponajmanje same naucnike, u tacnost neke od hipoteza, nego cilja na davanje najadekvatnijih odgovora, koji su u datom trenutku postojanja covjecanstva moguci.

Isto kao sto su neki od naucnih stavova Isaaca Newtona kasnije bili revidirani, tako isto i dan danas vaze njegovi zakoni u vezi gravitacije, kinetike, mehanike i ostalih disciplina iz naucnog ogranka fizike. Cinjenica da nauka samu sebe revidira i non-stop podrvgava novim ispitivanjima je cini naucnom i naukom.

Da je nauka od pamtivijeka ubjedjivala ljude u svoju istinitost, mi bi i dan danas vjerovali da je zemlja ravna ploca i da ju nosi kolosalna kornjaca.

Neko, ko tezi da nas ubijedi, to ce ciniti samo jednom. I cim smo svi uvjereni da je nesto tacno, bit ce naravno zabranjeno sumnjati u "rezultate geo-arheoloskih iskopavanja".

A tako nesto se moze slobodno nazvati alternativni komunizam i diktatura semionira.

To nema blage veze s naukom.
piramida @ 14:46 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, prosinac 25, 2006
Kako polagano i najvecoj budali biva jasno, da nema nista ni od piramida, a ni od kamenih kugli, FNP (fondacija nepostojece piramide) prelazi u neke nove sfere u zamazavanju ociju naroda. Tako saznajemo na FNP-stranicama da je iskopan neki novi tunel, koji vodi u pravu mrezu pod-piramidalnih tunela.

Pa dobro, ljudi moji, sta ce kao sljedece da otkriju?

Mozda najstariju auto-cestu Evrope ili pak najstariji inkubator blesavih ideja svijeta?

Kako im je vlada (p)federacije zabranila da kopaju po Visocici, oni sada prelaze pod nju. Nije im los ovaj zakonski fol. Mora se priznati, momci, na celu sa alternativnim Babom i Sinom, imaju fakat dobre ideje. Mozda nam cak jednog dana dokazu da covjek moze zivjet i ispod zemlje, pa se vise nikada i ne vrate?

A mozda se Semketu jednostavno svidi u Maleziji, pa tamo i ostane, jer, kako smo culi, tamo su nasi studenti najpopularniji (po nekakvim islamskim univerzitetima). Kako je Semke dobio po glavi od Vuka Bacanovica i bio prinudjen da potrazi papanski bonton lijepog ponasanja, ne bi nas zacudilo da uskoro cujemo, kako je u Maleziji nadjen missing-link za povezivanje historije Indoazije sa bosanskom bastinom.

Jer, Prailiri su bili vrsni rovokopaci i tunelograditelji, pa im je iz ljenosti bilo mrsko graditi auto-ceste od Bosne do Malezije i zbog toga predjose na dosta prizemnije iliti pod-zemnije kolosalne gradjevine.

Posto se nas Semke naprosto pali na adjektive kolosalan i monumentalan, ponovit cemo ih jos jednom:

Ovako kolosalne prevare sa tako monumentalnom i drskom kradjom novca iz dzepa ionako siromasnih gradjana trenutno najsiromasnije zemlje Evrope (poslije Albanije) nije bilo nigdje drugdje na svijetu.
piramida @ 16:23 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 24, 2006
Dragi moji Bosanci, koji trenutacno studirate diljem bijelog svijeta. A pogotovo oni, koji studiraju po nekim tamo islamskim univerzitetima u Maleziji. Kao sto smo mogli da procitamo na stranicama FNP-e, neki od vas izjavljuju da su oni sada "najpopularniji na kampusu". A zbog cega su to najpopularniji? Pa naravno, zbog nepostojecih piramida, zbog cega drugog?

Dakle, da rezimiramo ovu malu glupost. Bosanci do sada nisu bili popularni, niti su sami imali bilo kakvog razloga da uticu na osobno ponasanje prema svijetu i pravljenje dobre reklame u svrhe sopstvene domovine.

Umjesto da se pokusa govoriti o velikanima poput Mese Selimovica, Alekse Santica, Branka Copica, Nedzada Ibrisimovica, Envera Colakovica i svih ostalih najsvjetlijih imena na licu bosanskohercegovacke historije, nasi studenti radije cekaju da im svrati bjelosvjetski gilipter megalomanskog kalibra, Semir Osmanagic.

I naravno da nasi vrli studenti nisu obratili paznju na cinjenicu da su preci Bosanaca iz srednjeg vijeka za Osmanagica samo "obicni seljaci" i da su stecci samo "odlutali dijelovi piramide" i da su nadjeni skeleti "odjednom nestali" i da je vec odavno zakonski zabranjeno dalje raskopavati Visocicu i da samo Bosanci krampaju, dok FNP-om sefuju stranci iz Srbije i Hrvatske, kao i "alternativne" uspaljenice poput nekakvih Ivanki, Visnji i Mediha....

Sve to je, haman, manje bitno u dalekoj Maleziji.....pa, neka ostanu tamo, zajedno sa gostujucim Osmanagicem. Budite ponosni na Bosnu preko daljinskog aparata i bit ce odlicno. I vuci siti, a i ovce na broju.
piramida @ 17:11 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, prosinac 23, 2006
Postovani citaoci.

Bozic je i da vam svima cestitam ovogodisnji blagdan i pozelim sve najbolje u sljedecoj godini.

A ponajvise zelim svima nama da sljedece godine ne vidimo Osmanagica, tj. da ostane u Maleziji, gdje se lijepo uhljebio sa cijelom svojom bulumentom, nakon sto je kroz cijelu Evropu prenio smrad i jad svog testosteronski napuhanog ubleha-projekta. Osmanagic je prevarant i lazov! A sto je najgore, on je ujedno i pokretac trenuto najgoreg fasistickog projekta na Balkanu, ciji je cilj podjela Bosanaca na one, koji "pripadaju Prailirima" i na sve druge, koji su "nizerangirani". A posto i svaka budala zna, na koje Osmanagic misli kada cilja na famozne Prailire, tu su stvari jasne.

Odgovor je kratak: piramide su bosnjacke i time i muslimanske!

Zato se do sada samo bosnjacka politikantska bulumenta i vjersko vodjstvo penjalo po piramidama i svako pojedinacno zagrebao mistrijom malo po malteru (sto po malteru, jel to grade ili otkopavaju piramidu?).

Znate i sami, kako je blesavo izgledao "nas" piramidalni reis, kada je cucnuo da mistrijom zamahne za malterom i preko te geste pokaze, "cija je piramida".

Pa naravno, muslimanska je, uvijek i bila....cak i prije 27.000 godina.

Jeste da tada nije bilo ni "m" od muslimana, a ni arapsko poluostrvo nije bilo pustinja, ali hajde, de, necemo se mi "ovle svadjat oko nebitnijeh stvarcica", je'l tako???

I tako dozivjesmo (a i prezivjesmo) vadjenje stotina hiljada maraka iz bosanskohercegovackog poreznog dzepa, prezivjesmo maltretiranje (primjer: prof. Secerovic), prezivjela je i moja malenkost prijetnje od strane razvedene uspaljenice iz Austrije (ona, koju na vrhu mog bloga grli Osmanagic)...sve u svemu, prezivjesmo!

A pogotovo se trebamo sjecati ne tako daleke emisije radija 202 sa sjajnim Vukom Bacanovicem, kada je Osmanagic "od muke" bahnuo u studio i nakon izbacivanja od strane Bacanovica (valjda) konacno shvatio, da nije svugdje Bog i batina.

Ali, mozda je i shvatio da nije svugdje uticajan, samo to nema uticaja na njegov 'mentalni sklop' i uvjerenje da se moze lapiti 20 miliona dolara putem sarenih laza o nekakvom prosperitetu kroz turizam.

I na kraju ne zaboravimo jednog izvjesnog gospona, kome smo nalijepili nadimak SLIMEBAG, posto on najbolje opisuje, o kakvoj vrsti osobe se radi.

Izvjesni dr. Amer Smailbegovic, zenicanin po rodjenju, trenutno nastanjen u Americi, nema bolja posla no da 'naucno potvrdjuje' ublehe Semira Osmanagica i preko svojih prijatelja pokusava da uspostavi kontakt sa nama, APWR-om, u cilju pranja balege sa sopstvenih ruku.

Amere, budi siguran, da cemo se i tebe sjecati....nismo te zaboravili, a neka jos neko, koji uporno pokusava da bude 'fin' prema nama bolje prestane sa tim uvlacenjem. Ti si vec dobio po nosu, Amere, nemoj da ti i jaran dobije. Bolje da mu to ti porucis, prije nego ga glava zaboli. Nemas sanse Amere, nemas sanse da sakrijes tvoje podupiranje ublehe. Svi vi gubite, posto je istina i nauka na nasoj strani. Lavina sada ide u vasem pravcu i dzaba vam sve tvrdnje da to vi niste nikada cinili i da niste nikada vjerovali u piramide. Imamo mi sve zapisano, a i znamo, ko su ti ljudi, koje vi nama uporno saljete na vrata. Amere i svima tebi slicnima zapamtite: nama je dovoljno da jednog od nas posaljemo vama na vrat i stvar ce biti gotova. A vi saljite i cijele vojske ako hocete i opet vam sve udzaba.

Mi cemo vas se sjecati i derati vas na svakom koraku....i sljedece godine. Obecavamo!

To vazi i za tebe, Marijane Grakalicu, ustaski grakavce, koji nemas bolja posla no da prisvajas bosanske stecke kao 'hrvatsku zaostavstinu' i pridodajes pola bosanske teritorije Hrvatskoj. I tebe ce sustici surova istina!
piramida @ 18:48 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, prosinac 19, 2006
Ah, istina boli, zar ne?

Sudeci po pljuvanju od strane Marijana Grakalica i njegovim pisanijama po raznim forumima, ne samo da mu je prisjela jutarnja kahva, nego se covjek toliko raspizdio, da ne zna sta govori i sta radi.

Tako mu nije problem nazivati APWR "kriminalcima", "komunistima", pa cak i "teroristima", a bez problema prima na znanje da je Osmanagic lapio preko 500.000KM iz drzavne kase. Doduse, to nije bio novac hrvatskih poreznih obveznika, pa razumijemo, sto mu je to svejedno. Da je Semir Osmanagic poceo da kopa na drzavni racun po Hrvatskoj, rado bi htjeli da znamo, sta bi onda Grakalic izgraktao?

Ovako mu samo preostaje da pljuje po forumima i prijeti nekim sudskim procesima.

Hahahahaha!

Ahahahahaha!

Grohotom se smijemo, grohotom!!!!

Ko ti je kriv, Marijane, kada su dokumenti JAVNO dostupni.

Je li to zabranjeno navesti JAVNO dostupne dokumente?

Nema vise verbalnog delikta (clan 133 KZ SFRJ)!

I usput, da informiramo nase citaoce, o cemu to sve Grakalic grakce po forumima, da ne bude kasnije, "tako nesto ja nisam napisao".:

Evo jednog citata:

And little more on end:

APWR blog make campaign against everybody who think different about Bosnian history then conservatism wish. In more of this case their attacks are personal: not on text, ideas, themas etc. Strongly personally and with zero true.

For example: for one person saying on their blogs that are proclaimed guilty on Court, and in same time connected court documentation. From this documentations are clearly understood than this person aren't guilty for anything and than local and state court haven't any evidence about same criminal activity.
This are traditional Stalinist medots well now in older politic in Bosnia and former Yugoslavia. Half-thure or lies are competent to somebody Satanised and demonised because haven't different opinion than official politic have.
Today this method with liars and fails to personally dismiss somebody are under the low protection, and this are evidence than apwr bloggers are criminals because use criminal act to demonised other persons.

In this situations, because we don't wish to have nothing with criminals like this in apwr blogger , we will not discussed about this themas - criminals on apwr blogs. About this person will be more word on Court in Sarajevo in near future."
piramida @ 14:26 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, prosinac 17, 2006
Na blogu naseg Billy-ja, mozete naci nove informacije, ko sve radi za Osmanagica. Danasnji primjer je njegov najnoviji pajdas, izvjesni Marijan Grakalic, cije smo spisanije iz "tupavog ugla" jucer obradili.

Da ponovimo:

Galib Drakavac: vodja odjela FNP-e u Nizozemskoj => pronevjera preko 500.000KM. Trazi ga Tuzilastvo Kantona Sarajevo.

Marijan Grakalic: kolega-zanatlija sa star-trek fetisem => optuzen i osudjen za klevetu.

Vrlo interesantna ekipa, zar ne?

I kada se uz to uracunaju ruski oligarhi poput Romanova, koji nemaju boljaposla u Bosni, no da podrzavaju Radovana Karadzica i separatistiki nastrojenu "rs", plus masa Babovaca (i njihove debilne partije DNZ), onda je racunica vise nego cista: PREVARA, LAZ, KORUPCIJA .... jednostavno: PIRAMIDALNA MAFIJA!
piramida @ 22:08 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, prosinac 16, 2006
I tako dozivismo jos jedan tupavi pogled iz njihovog sugavog ugla. Izvjesni Marijan Grakalić, inace autor nebulozne new-age knjige "Duhovnosti novog doba", kao i co-autor knjige "Gospa iz Medjugorja", usudjuje se dosegnuti najvisi nivo zaludjenosti.

I dok su njegovi prijethodnici poput razjapurenog Gorana Cakica, koji je od muke mijenjao prvobitni tekst, nakon sto smo ga dobro izmarisali, barem pokusali dokazati da piramide postoje, Marijan Grakalic ide mnogo dalje i, za ne povjerovati, koristi science-fiction terminologiju i proklamira mogucnost tzv. "terraformiranih piramida" na, citat, "startrekovski nacin".

Mili Boze, ima li te, da beamujes ove idiJote negdje na Mars ili jos bolje na Pluton, da dam vise ne dolaze u domovinu?

Ali, to nije sve sto se moze procitati u ovom najnovijem iskrivljenom pogledu iz usmrdjenog coska. Ne, ne, radi se o necemu jos mnogo suptilnijem. O necemu, sto po Marijanu, bode nas narod vec od pamtivijeka.

Naime: mi, Bosanci, smo, doslovno, KOMPLEKSASI, koji eto nemaju pojma koliko su pametni, uspjesni, kako im je kultura naprednija od "dosljaka", koji su sa sobom donijeli "mracno doba" i razaranje nekakve toboznje prabosanske kulture, od koje danas nema ni traga ni glasa.

Samo, moramo se pitati, da li se nas dragi Marijan sjeca kada je pisao knjigu o Gospi?

Mozda u nekom "prijasnjem zivotu"?

Jer ako ju je za zivota pisao, moramo posumnjati u njegovu iskrenost (u pamet ionako sumnjamo), posto ne moze biti da na jednu stranu naziva svoje pretke dosljacima, tacnije: pokrstenim dosljacima, koji donesose mracno doba sa sobom, a na drugu stranu pise knjige o Svetoj Mariji, tacnije, onoj iz Medjugorja.

Pa, Marijane, jadan ne bio, ne mozes na jednu stranu nazivati seobu naroda, koje se krscanstvo kasnije obilato koristilo za sopstveno sirenje, "mracnim dobom", a na drugu stranu slaviti Djevicu Mariju kroz sopstvene knjige!

Ili je jedno ili drugo.

Ili se mozda i kod tebe poklapaju kozmicki i geografski sjever, a uz to su i nepokretni?

Marijane, Marijane, jadan ne bio, pa kako ces ti Gospi pred oci, kada na jednu stranu pljujes po drugim narodima, da su kompleksasi, a na drugu stranu pljujes i po samome sebi, jer ako su krscani donijeli mracno doba, sta si onda ti?

Bijela ovca medju crnima ili si pak samo jedna od brojnih inozemnih new-age ovaca, koje sada pohode na nasu domovinu Bosnu?

Nesto nas cudi, Marijane. A to je cinjenica da po vasim zemljama, u tvom slucaju je to Hrvatska, vi ne smijete ni da pisnete nesto o pravoj znanosti, a sasvim lahko i sa djon-obrazom slijecete u Bosnu, nazivate nas narod iskompleksiranim, a bez trunke stida stampate knjige o Gospama u sred Bosne i na tome zaradjujete dobre pare.

Kako to, Marijane Zgubidane, da na jednu stranu pljujes po Bosancima da su kompleksasi, a na drugu im kazujes da su naj-naj?

Je li to ona stara taktika bica i secernog hljeba, Marijane?

Vidis, jado jadni, Bosanci nisu ni konji, a ni kompleksasi, nego bas taj, kome si posvetio ovaj hvalospjev je dovoljno dobro pokazao sta ste vi, koji u drugima vidite iskompleksirana ziva bica: obicni nekulturni papci, koji iz tudjine pohode na nasu domovinu, upadaju tamo gdje im nije mjesto i popuju o necemu, cega se ni sami ne drze.

I da ne bude sada, da je APWR lagao, nudimo vam linkove da vidite, na cemu zaradjuje pare nas vrli Marijan:

Gospa iz Medjugorja

Usput i informacija o njegovom pravom zanimanju, posto su ga najavljivali kao "publicistu", sto on to uopce nije. Evo sta Marijan kaze o Marijanu:

Opis: Manufaktura manijatura - Arkadija, Pavla Radića 35, Zagreb u sastavu Obrta za izradu minjatura Rački-Grakalić umjetnička je radionica za izradu minjatura, maketa i figurica povijesnih likova i događaja. Radiona je utemeljena 2003. godine i izrađuje metalne minijature fantstičnih bića u mjerilu od 25 milimetara. Povjesne šahovske komplete (Srednji vjek, napoleonski period, 18.st, itd) u veličini do 60 mm. Povijesne vojske metalnih minijatura u veličini od 25, 40 i 56 mm. Figurice su ručno lijevanje u metalu i ručno bojane. 

Posebno se ističu minijature hrvatskih haramija u mjerilu od 56 mm, modelirane i lijevane po povijesnim predlođcima iz bitke kod Siska 1593. godine.  
Manufaktura minijatura nalazi se u povijesnoj jezgri grada Zagreba, ulici Pavla Radića 35 u obnovljenom i revitaliziranom prostoru gdje je 1835. godine Emil Hirschfeld otvorio jednu od prvih zagrebačkih knjižara. Nakon destak godina on je tu knjižaru prodao čuvenom knjižaru Kugliju. Prostor je obnovljen po uzoru na ondašnji raspored, a u njemu se osim same manufakture nalazi i stalna izložba minijatura u raznim veličinama. Od radova posebno se ističe presjek napoleonove vojske iz 1805 godine od 220 minijatura veličine 15 mm /Rad Grbašić-Grabovac/, te fantastične minjijature bojane od autora Gorana Jelineka, Ivana Kokića i Marijana Grakalića.  
Osim vlastitih proizvoda tu su i minijature najznačajnijih svjetskih proizvođača i mala škola bojanja minijatura koja se ofržava svake srijede.  
Arkadija je uz to i privatna udruga/klub ljubitelja minijatura i olovnih vojnika koji okuplja stotinjak članova iz Zagreba ali i drugih država regije koji se profesionalno ili amaterski bave izradom i bojanjem minijatura, wargamingom, fantasy artom i militariojm.

Vrsta ustanove: Institucionalizirani projekt
Ustanova u sastavu: Obrt za izradu minijatura Racki-Grakalic
Osnivač: Marijan Grakalic
Godina osnutka: 2003.
Broj članova: Tri profesionalna i stotinjak članova kluba
Karakter: Privatna   Profitna


Odgovorna osoba :
Marijan Grakalić

Telefon: +385 1 49 20 704
e-mail: obrt.za.izradu.minijatura@zg.htnet.hr


Dakle, nigdje ni traga ni glasa o nekom publicistickom bavljenju, spisateljskom radu, znanstvu ili bilo cemu, sto bi imalo veze s temom, koju je na diletantsko-sektaski nacin dotakao nas vrli Marijan u svom bljutavom dokumentu. Ali, zato mu ne fali rijeci da opise Bosance kao kompleksase i, prosto receno, BUDALE, koje nemaju pojma o svojoj historiji i kulturi, pa su pali na tako niske grane da ih moraju nekakve zanatlije poput Osmanagica Semira i Grakalica Marijana upucivati u znanstve oblasti o kojima ni jedan, a ni drugi pojma nemaju.

Neka, hvala vam, drage nase zanatlije-metalurzi iz Teksasa i susjedne nam Hrvatske, radije cemo umrijeti kao "budale" (po vasoj definiciji), no da nas vi prosvjetljavate.


P.S.

Kada budete citali pdf-Dokument sa stranice FNP-e, pogledajte svojstva (Properties) tog dokumenta. Vidjet cete da se autor istog nazvao "We Are Borg". Jos jedan mali putokaz u zaludjeni svijet Osmanagicevih new-age pajdasa, jedinih istinskih kompleksasa.
piramida @ 18:31 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, prosinac 15, 2006


Državne institucije podržavaju Osmanagićevu sektu

Protekle sedmice u studiju sarajevskog Radija 202 desio se skandal: nezavisni istraživač Semir Osmanagić je nepozvan upao usred emisije Mišljen, u kojoj se na argumentiran način govorilo o njegovim podvalama. Urednik emisije, student postdiplomskog studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na smjeru Historija srednjovjekovne Bosne, Vuk Bačanović za Dane govori o Osmanagićevom upadu, piramidalnim ublehama, konceptu njegove emisije i svim Semovim pomagačima

Amer Obradović

DANI: Kako smo mogli izravno slušati, u emisiji Mišljen na Radiju 202 je došlo do incidenta, odnosno nenajavljenog ulaska Semira Osmanagića u studio tokom trajanja programa. Šta je Osmanagića natjeralo da doleti iz "druge galaksije" i nepozvan uđe u studio?

BAČANOVIĆ: Ne zanimaju me Osmanagićevi motivi. Zašto je upao u studio bez poziva - stvar je njegove lične (ne)kulture. Zaista mi nije jasno šta bi čovjeku toliko ubijeđenom u svoje tvrdnje bio motiv da prekida emisiju tipa Mišljena. Moje je bilo da mu objasnim da bez poziva ne može biti gost emisije i kažem mu da napusti prostoriju.

DANI: O čemu je, zapravo, bilo riječi u emisiji?

BAČANOVIĆ: Koleginica Amela Dedić (studentica četvrte godine historije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu), kolega Adnan Kaljanac (student postdiplomskog studija ilirologije na istom fakultetu) i ja, razgovarali smo o argumentima tzv. Fondacije Bosanska piramida Sunca da su nekoliko brda u blizini Visokog - piramide. Najprije smo se dotakli pitanja metodologije istraživanja, tj. da li je moguće definitivno utvrditi postojanje piramide, štoviše piramidalnog kompleksa i imena pomenutih građevina, na osnovu usporedbe fotografije centralnoameričke piramide na "strani 108" jednog od Osmanagićevih djela sa izgledom Visočice iz jednog ugla posmatranja, kao i mišljenja izvjesnog Bojana koji "afirmativno klima glavom". Kao primjer metodologije arheologije (koja nije uzalud utvrđena), kolega Kaljanac je naveo nedavno iskopavanje objekta iz rimskog razdoblja u Krivoglavcima kod Vogošće, gdje je najprije izvršeno iskopavanje, a zatim klasifikacija i deponovanje pronađenih artefekata u Zemaljski muzej, na osnovu čijeg će detaljnog ispitivanja nastati naučni rad o mogućoj namjeni istog. Upravo je ovaj metod razlog zbog čega se ne možemo pouzdati niti u sondažna bušenja, koja nisu dala nikakve naznake o "piramidi", osim onih koje su "tragaoci" željeli da vide, niti u satelitske snimke na kojima se pojavljuju anomalije karakteristične za cjelokupno tlo Visokog i okoline. Šta tek reći o orijentiranosti stranica navodne "piramide Sunca" ka stranama svijeta, a da brdo Visočica pri tom nema četiri jasno istaknute strane, zatim o orijentiranosti istog brda najprije prema magnetnom, a zatim i kosmičkom sjeveru, iako se radi o tačkama koje su promjenjive i nisu se mogle nalaziti na istom mjestu sada i u vremenu (Fondacija se ne može odlučiti) kada su "piramide" navodno građene. Jedna od najvećih gluposti svakako je bilo ucrtavanje crvenim flomasterom istostraničnog trokuta između Visočice, Plješevice i Krstaca na fotokopiju topografske karte i uzimanje tog crteža kao krunskog dokaza o proračunu "drevnih graditelja", a da pri tome nije precizno određen vrh bilo koje od "piramida" kako bi ova tvrdnja imala bilo kakvog smisla. O ozbiljnosti iskopavanja kod Visokog vjerovatno najzornije govori činjenica da nikada nije primijenjena nijedna metoda utvrđivanja starosti pronađenih artefekata. Daljnja podmetanja, poput izmišljanja narodnih tradicija o "piramidi", izjednačavanja izmišljenih imena piramida sa srednjovjekovnim grbom kralja Tvrtka II, laži i obmane javnosti o učestvovanju eminetnih svjetskih arheologa i egiptologa u "projektu", gotovo nisu ni vrijedna spomena.

DANI: U svijetu ima osmanagića koliko hoćeš, međutim, nijedna ozbiljna država ne stoji iza takvih pojava. Ko je zapravo problem: Osmanagić ili bh. vlasti?

BAČANOVIĆ: Suština tragedije bosanskohercegovačkog društva, kada je o slučaju "piramida" riječ, nije Semir Osmanagić sam po sebi, niti njegova new-age religiozna ideologija "borbe protiv negativne energije", ili "očekivanja zrake ljubavi sa Oriona" sama po sebi. U cijelom svijetu postoje manje ili više kvalitetni autori pseudonaučne i senzacionalističke literature koji profitiraju na zainteresiranosti ljudi za štivom o tome kako su egipatske piramide izgradili vanzemaljci, da su Maje došle iz svemira, o tome kako zvanična nauka "skriva" istinu o prošlosti čovječanstva... I to je skladu sa tržišnim zakonom potražnje i ponude, ma šta mi mislili o sadržaju takvih djela, sasvim u redu. Problem se javlja u odnosu državnih, entitetskih i kantonalnih vlasti prema suludim tvrdnjama čovjeka, koji izuzev teza o svemoćnim prailirima, graditeljima piramida, piše o Adolfu Hitleru, koji na Južnom polu gradi flotu letećih tanjira, Shakespearovim remek-djelima, kao šifriranim masonskim ritualima koje je napisao sir Francis Bacon, ili olimpijskom plamenu 1984. - kao najavi "gospodara svijeta" da će BiH zadesiti rat?! Da se razumijemo, Osmanagić može pisati i distribuirati gluposti kakve god želi. Pravi krivci za razvoj cijele sramotne farse su oni koji su, radi svojih manipulacijskih interesa ovakvim tvrdnjama, dali podršku državnih institucija i uzdigli je do pitanja nacionalnog ponosa. I šibicari varaju ljude, ali bi tragedija bila kada bi iza toga stajala država.

DANI: Otkud ideja i ime za emisiju Mišljen?

BAČANOVIĆ: Ideja Mišljena zapravo proizlazi iz samog imena projekta, odnosno radioemisije. Radi se o staroslovenskom i starobosanskom imenu (stećak sa urezanim imenom Dobrog Gospodina gosta Mišljena pronađen je u Puhovcu kod Zenice i datira iz 15. vijeka), koje, kao što nije teško primijetiti, označava mišljenje, tj. razmišljanje. Mišljen je emisija o kulturi, ali najprije kulturi njegovanja misli i sposobnosti formiranja vlastitih stavova, nasuprot prihvatanju serviranih svjetonazora, koji postaju temeljem bosanskohercegovačkih nacionalnih kvaziidentiteta, u čijoj osnovi svakako nisu bogato kulturno naslijeđe ove zemlje, već neznanje, kič, šund, servilnost, zatupljenost i glupost.

DANI: Je li ovo što ti radiš na neki način donkihotizam? U emisiji poručuješ ljudima da budu filantropi, humanisti i kosmopoliti, a svaki dan svjedočimo društvu bez kriterija, zatrovanom neznanjem, ideologijama... Dosezi tvoje emisije su ipak limitirani?

BAČANOVIĆ: Ako se ne budemo borili protiv postojećeg stanja onda ćemo se sjediniti sa tom ništavnosti. Ne smijemo se prepuštati apatiji i pokleknuti. Ovom društvu je potrebna edukacija - posebno iz humanističkih nauka - i Mišljen će svakako biti njen promotor. U tom smislu bi bilo dobro da Visočani (i ostali građani BiH), kao vrijedni i sposobni privrednici, trgovci, ugostitelji i ostali shvate da se prosperitet zajednice ne može graditi na pseudonaučnim i sektaškim tlapnjama, već na turizmu temeljenom na istinskom kulturnohistorijskom naslijeđu. Kao, naprimjer, krunidbenoj crkvi bosanskih kraljeva u Milima kod Arnautovića (kroz koju i dalje prolazi put), potom starom gradu Visokom, bogatim arheološkim nalazištima iz neolita, te na kraju krajeva netaknutim prirodnim ljepotama. U takve bi projekte trebala ulagati jedna trezvena vlast, a ne u varanje sopstvenih građana, odnosno podržavanja varalica. Većina građana se ne može kriviti što malo toga zna o historiji i arheologiji, ali je utoliko gora krivica onih koji znajući to manipuliraju njihovim osjećajima i posljedicama egzistencijalnih problema, nudeći laži i balone od sapunice, umjesto konkretnih rješenja. Mišljenu stoga predstoji teška borba u kojoj će limiti sve više i više biti pomicani.

Pomagači

Svi Semovi ljudi

DANI: Ko su funkcioneri koji pomažu Osmanagiću?

BAČANOVIĆ: Ta lista je zabrinjavajuće duga - od političara, preko profesora (čak i rektora) raznoraznih, preko noći izniklih univerziteta, pa sve do njima lojalnih medija, a, nažalost, i vjerskih velikodostojnika. Sulejman Tihić je tako, u vrijeme svog mandata, teško obrukao državu BiH pred Ujedinjenim nacijama, zatraživši zaštitu UNESCO-a za "piramidalni kompleks", dok je Haris Silajdžić u predizborno vrijeme također bio viđen u posjeti Visočici. Osim toga, kako su Dani objavili, Vahid Hećo, ministar energetike i rudarstva u vladi Federacije i član Stranke za BiH, odobrava zamašna budžetska sredstva za Osmanagićev projekat. Premijeru Federacije Ahmetu Hadžipašiću je nedavno uručena plaketa tzv. Fondacije zbog budžetskih sredstava kojima je finansirao ovu lakrdiju. Euforiju oko "najstarije civilizacije na svijetu" su zdušno (najprije finansijski) pomagali Denis Zvizdić, premijer Kantona Sarajevo, a što je najžalosnije, i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Ivicom Šarićem. To je ministar kulture koji je, prilikom posjete Visočici, izjavio kako "bi volio da pjeva Aidu najprije ispred piramida u Visokom pa tek onda u Luxoru, iako ga u Egipat niko nije zvao, a u Luxoru nema piramida. Ministar prometa u Vladi Federacije Nedžad Branković, umjesto da se bavi svojim poslom izgradnje cesta, obećava tzv. Fondaciji daljnju novčanu potporu iz budžeta i nadolazi na "genijalnu" ideju da se navodni jednakostranični trokut među "piramidama" markira laserskim zrakama(!!!). Projekat i dalje podržava, kako sama navodi "finansijski, organizaciono te infrastrukturno" Vlada Zeničko-dobojskog kantona i njen premijer Miralem Galijašević, kao i rektor Univerziteta u Zenici Sabahudin Ekinović, koji se, očigledno u nedostatku minimuma objektivnosti, usuđuje izjaviti kako je tzv. Fondacija "u potpunosti ispoštovala metodologiju naučnih istraživanja". Od medija najtužniji primjer daje Federalna televizija sa krajnje neprofesionalnim i do bigotrije glupavim "dokumentarcem" U potrazi za Bosanskom piramidom Sunca. Od novina, u širenju histerije, dakako prednjači Dnevni avaz, u kojem se vijesti o "piramidi" štampaju kao da je riječ o naučno verifikovanoj stvari. S druge strane, malo je reći da su zaprepašćujuće riječi reisul-uleme Mustafe Cerića, koji kao predstojnik abrahamsko-monoteističke tradicije islama, izravno koketira sa new age sektom, koja, kako smo vidjeli, u otkopavanju "piramida" vidi sredstvo sprečavanja apokalipse. Međutim, ono što predstavlja najstrašniju hazardnost jeste državno promoviranje prevare kao legitimnog sredstva zarade, i osnove, zasad manje-više prikrivene, ali opasne nacionalističke propagande o supercivilizovanim precima sa Atlantide (ili odakle već ne).

DANI: Zbog čega su se vladajuće strukture uključile u Osmanagićev naum da od nas napravi tvorce ljudske civilizacije, pa i šire?

BAČANOVIĆ: Vladajućim strukturama je itekako jasno da u Visokom nema nikakvih piramida (kao vjerovatno i većini članova tzv. Fondacije), ali, isključivo zarad vlastitog materijalnog interesa i dalje ostaju protektori laži. Ovo predstavlja metastazu ranijeg stanja, tj. činjenice da su laž i prevara postale osnovica upravljanja Bosnom i Hercegovinom. I dok budžetska sredstva odlaze u džepove varalica i manipulatora (bez obzira da li se radi o tzv. Fondaciji ili vladajućim garniturama), istinske kulturne institucije propadaju. Zemaljskom muzeju i dalje nije opravljen krov, grijanja nema, pa jedna od najbolje opremljenih biblioteka, u kojoj bi se o istinskim kulturnim bogatstvima BiH moglo štošta naučiti zimi ne radi. U sličnoj situaciji je Muzej književnosti, dok je Umjetnička galerija BiH prisiljena izdavati izložbeni prostor ugostiteljskom objektu. U Banjoj Luci obnova Ferhadije još uvijek nije počela, kao ni Saborne pravoslavne crkve u Mostaru; mnogobrojne nekropole stećaka - na prvom mjestu Radimlja - i dalje su nezaštićene i izložene opasnosti uništavanja; Mitreum u Jajcu također propada zbog nebrige... Evidentno je da se bosanskohercegovačko društvo turbofolkizira, što ćemo najbolje shvatiti ako raščlanimo tu riječ na latinsko turbo, turbinis - vrtlog i njemačko volk - narod. Dakle, radi se, na neki način, o davljenju naroda u sopstvenom vrtlogu, odnosno potpunom krahu svih univerzalnih vrijednosti.


piramida @ 20:18 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Postovani citaoci.

Kao sto smo i obecali, od danas imate mogucnost da skinete snimak emisije radija 202 "Misljen", koja je snimana prije nedjelju dana (07.12.200).

Tema su bile tzv. visocke piramide, a najupecatljiviji dogadjaj pri toj uzivo prenosenoj emisiji je bio svakako nekulturni, papanski upad piramidalnog gurua Semira Osmanagica, koji je rijecima "Primate'l me u emisiju" jos jedanput pokazao ciji mentalni sklop ne funkcionira, sem sto se onih osnovnih funkcija poput "jesti, spavati, lagati, jesti, spavati" tice.

Ali, ovaj put je Osmanagic zagrizao u armirani beton i biva izbacen iz studija od strane urednika emisije, Vuka Bacanovica, koji mu je usput odrzao i lekciju iz predmeta opce kulture i pristojnog ponasanja.

Cisto sumnjamo da ju je Osmanagic naucio, ali smo gotovo sigurni da mu i dan danas usi bruje od rijeci, koje mu je uputio gosn. Bacanovic.

A uskoro cemo uploadati i zadnju emisiju radija 202, koja je snimana jucer (13.12.2006) i gdje se isto tako pricalo o piramidama.

http://rapidshare.com/files/7517511/Misljen_Radio202_Idio_Piramidalna_Ubleha_.zip.html
piramida @ 00:04 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, prosinac 14, 2006

Prodje jos jedno izdanje ove sada vec iznimno popularne radio emisije na Radio 202, a Sammy ne dodje da upadne u studij i onako keseraski pita "Primatel me kao gosta". Zapravo, on je cak i bio pozvan da dodje, ali papak se nije udostojio doci. E moj Osmanagicu, jednom seljak, uvijek seljak, prvo dodje nepozvan, pa onda ne dodje kad ga pozovu. C,c,c...

U emisiji su isti gosti kao i u prosloj emisiji, nastavili sa raskrinkavanjem prevare , ukazano je na mnoge znanstvene argumente koji potpuno obaraju Osmanagicevu tzv "hipotezu" (njegovo lupetanje ne zasluzuje cak ni da se oznaci kao hipoteza, jer cak nije ni kredibilno i  jednoznacno, sto bi jedan recenicni sklop morao biti, da bi se mogao oznaciti kao hipoteza) . Neke od argumenata smo i sami isticali ranije (nepostojanje pomocne infrastrukture za gradnju navodne piramide, stambenih nastambi, proizvodnih objekata navodne supercivilizacije) , a gosti su se dotakli i infantilnih naziva koje je Osmanagic od cibuka dao "piramidama", te pokazali kroz znanstvenu argumentaciju da ti nazivi nemaju apsolutno nikakve veze sa ovdasnjim paganskim kulturama. Takodjer su raskrinkane brojne druge Osmanagiceve nebuloze, naprimjer  onu da je Bosnu zaobislo ledeno doba, te je ponovo ukazano na cinjenicu (sto i sami uporno ponavljamo od pocetka) da Osmanagicev "rad" nema ama bas nikakvu naucnu vrijednost, ama bas nimalo tragova na znanosti zasnovane metodologije.
I naravno, ukazano je na cinjenicu da bi g. Nedzad Brankovic, umjesto sto se bavi laserskim osvjetljavanjem "piramida", prije trebao da se pobrine za katastrofalno stanje bh. puteva, ako se ove rupcage sa tragovima asfalta po kojima se vozimo uopce mogu nazvati putevima. A o autoputevima, tom za nas nedostiznom civilizacijskom dostignucu prve polovine 20-g vijeka, da i ne govorim.

Jos jedna odlicna emisija !
piramida @ 09:50 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, prosinac 6, 2006
Dok jos nismo postavili snimak emisije na nase servere, nudimo vam kratak rezime iste:
 
-Vuk i 2 gosta u studiju otvoreno proglasili Osmanagiceve metode i nacin rada smijesnim i nenaucnm

-Vuk pustao dobru muziku u studiju (Pink Floyd idr.)

-Vuk i 2 gosta nastavili tumaciti (naveden i APWR kao izvor za formiranje pitanja!!)

-Vuk pusta jos dobre muzike (let's rock!)

-OSMANAGIC UPADA U STUDIO I PITA "PRIMATE LI ME U EMISIJU"

-Vuk Osmanagica proglasava za nekulturnog papka (doslovno) i trazi od njega da napusti studio

-Osmanagic izlazi

-Vuk pusta jos dobre muzike

-Vuk jedno 5-6 puta komentira Osmanagicevo upadanje u studio

-Vuk nema vise vremena za emisiju, obecava jos jednu epizodu u kojoj moze gostovati Osmanagic,
ali KAD GA ON POZOVE. Ujedno i poziva Osmanagica da sljedece sedmice u isto vrijeme dodje i razgovara o temi tzv. piramida, zajedno sa danasnjim gostima.

-Vuk odjavljuje emisiju
piramida @ 23:19 |Komentiraj | Komentari: 0
Priznajemo, nismo ocekivali da je Osmanagic ovoliki idiot i da zbilja umislja da je novi bosanski Babo.

U sred uzivo prenosene radio-emisije, koju smo danas najavili, on upada i trazi da mu se odobri da i on "kaze nesto".

Urednik emisije, Vuk Bacanovic, kao i svaki profesionalni urednik, upucuje Osmanagica napolje (na vrlo kulturan, ali i jasan nacin).

Osmanagic se povlaci kao pokisla kokos i emisija ide svojim tokom.

Sada se pitamo, zbog cega je Osmanagic navracao u emisiju???

Ne vjerujemo da je dosao da brani svoje teze, posto on u njih "vjeruje", pa se nema tu sta braniti. Sektasi ne brane teze nego truju mozgove drugih ljudi.

Gotovo smo sigurno da je "provirio" zbog toga da primijeti lica prisutnih ljudi, a usput se nadao i da ce clanovi APWR-a biti tu prisutni, posto je vec mnogo ranije uspostavljena suradnja izmedju Radija 202 i nase male ekipe.

Semire, Semire, jadni Semire, pa sta si ti mislio da si?

To sto budale i stare uspaljenice poput one Medihe, koju grlis na vrhu moga bloga, furaju na tebe ne znaci da si Bog i batina u Bosni.

A pogotovo u Bosni se ne moze biti nikome Bog i batina.....vrati se u svoj udobni Teksas, obradjuj metale i kani se suplje. Vidis li da te samo budale slijede i svi oni, kojima je radije nista ne raditi, a puno imati. Naravno, mogu nista ne raditi, ali nikada nece imati nista. Kao sto i ti sada nemas nista.

Semire, nekulturni Semire, sam si sebe efikasnije dokrajcio za deset sekundi, no sto smo mi to ovih skoro godinu dana radili.

Jeste da je bilo lijepo mezetiti tebe i tvoje suplje ideje, ali je jos ljepse gledati kako si se sam osramotio pred javnoscu.

I jos kada objavimo snimak emisije na internetu da je cuju i oni, koji je veceras nisu pratili ....
piramida @ 22:43 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare

Ako ne zivite na podrucju Sarajeva , vjerovatno necete moci slusati emisiju radija 202 u kojoj ce se pozabaviti tematikom piramidalne prevare. U tom slucaju ovaj link rtsp://195.222.58.181:7070/broadcast/radio202.rm

otvorite sa vasim Real Playerom kojeg mozete skinuti sa stranica Real Networksa.
Ljubaznoscu prvog javnog elektronskog medija  koji se odlucio obracunati sa ublehom, realizira se uz malu pomoc APWR-a, emisija sa pocetkom u 21,00 na tematiku ublehe. Gosti ce biti  nekoliko renomiranih strucnjaka i stvarnih znanstvenika za razliku od
litopipkasa kamenja.
piramida @ 20:47 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.